• Impactprijs LMF

  Las, hoorde of zag je in 2021 een journalistieke publicatie, die de Leidse tongen in beweging bracht? Of maakte je er zelf een? Het Leids Mediafonds introduceert de Impactprijs van 5.000 euro voor een artikel, serie, podcast of film die zorgde voor debat op straat en in de gemeenteraad. In aanmerking komen producties die leidden tot veranderende inzichten en resultaat voor de doelgroep. Nomineer zo'n publicatie dan! Uit alle nominaties kiest een onafhankelijke jury eerst een top 3 en dan een winnaar. De prijs wordt uitgereikt op 15 september 2022.

   

  Hoe nomineer je een journalistieke productie? Lees verder.

 • Procedure nominatie

  Makers worden uitgenodigd zichzelf onderbouwd met argumenten te nomineren met daarbij ter referentie de naam van een onafhankelijke buitenstaander, die door de jury kan worden benaderd voor een toelichting. Natuurlijk mag je iemand anders nomineren, en ook in dat geval telt de onderbouwing mee bij de weging door de jury.

  Na de deadline op 1 juli 2022 bekijkt de jury alle nominaties en doet zij indien gewenst navraag bij referenten. Dat leidt tot een voorlopige top 3. Als extra input voor de jury wordt een publieksmeting gehouden via het Leiden Panel. Vijfhonderd Leidenaren krijgen daarbij de top 3 voorgelegd met de vraag welke publicatie het meest bekend en/of het best gewaardeerd is. De uitkomst van het Leiden Panel is adviserend bij de eindkeuze door de jury. De Impactprijs 2020 wordt op 15 september 2022 uitgereikt.

   

  Criteria

  Impact betreft de mate waarin makers erin slagen bij het Leidse publiek en organisaties aandacht te genereren voor de productie. De criteria voor het meten van impact zijn:
  • bereik (kun je een inschatting maken van het bereik van het verhaal, op basis van de oorspronkelijke publicatie/uitzending, sociale media, overname in andere media etc.);
  • debat (leidde de publicatie tot artikelen en vermeldingen in andere media; debatten; reacties bij organisaties, middenveld of politiek; presentaties op conferenties of andere fora; journalistieke prijzen of bekroningen; veranderingen in het publieke debat);
  • invloed (leidde de publicatie tot veranderingen in wetgeving of politiek beleid, ontslagen, juridische acties etc.)

  Nomineer nu!

  Deadline: 1 juli 2022

  Bij impact gaat het om bereik, debat en invloed. Op het nominatieformulier kun je aangeven waarom jouw nominatie de Impactprijs verdient.

All Posts
×