Return to site

Leids Mediafonds honoreert acht journalistieke onderzoeken

Het Leids Mediafonds heeft in zijn voorjaarsronde 2023 ruim 65.000 euro subsidie toegekend aan acht journalistieke projecten. In totaal ontving het fonds in deze ronde dertien subsidieaanvragen, ter waarde van 130.000 euro.

De keus viel vooral op producties die journalistiek onderzoek vergen en die een actuele meerwaarde hebben voor Leiden en de Leidse regio. Het thema wonen blijft een onderwerp. Zo volgt Sleutelstad de grote transformatie van het Leidse stationsgebied met aandacht. Er worden duizenden woningen bijgebouwd: wat gaat dat betekenen voor de omgeving? Een ander project onderzoekt of de verduurzaming van Leidse woningen voldoende is gelukt: zijn we klaar voor de winter?

Ook gezondheidszorg is een onderzoeksthema. Het Leidsch Dagblad onderzoekt, samen met Zorgvisie, de toekomst van het LUMC, na het verlies van de afdeling kinderhartchirurgie. Een ander onderzoek volgt Leidse wetenschappers die er met hun placebo-onderzoek voor kunnen gaan zorgen dat we anders naar gezondheidszorg moeten gaan kijken.

Maar journalisten brengen ook Keti Koti in Leiden in beeld, in dit herdenkingsjaar van de afschaffing van slavernij. En roofkunst terugbrengen naar de rechtmatige eigenaars, wat betekent dat voor de Leidse musea? Verder worden de 3 oktober-verhalen voor studenten in een context geplaatst.

Mediapartners zijn Sleutelstad, Leidsch Dagblad, Leids Nieuwsblad, Mare, Zorgvisie en mogelijk Omroep West. Het gaat om artikelen, podcasts, een radio- en een televisiereportage en fotoportretten met interviews. De acht gehonoreerde aanvragen zijn te vinden op deze pagina. Elders op deze website staan ook alle journalistieke producties die met steun van het fonds zijn gemaakt of nog zullen verschijnen.

Het Leids Mediafonds beheert dit jaar 137.500 euro, voor twee aanvraagrondes. Een ton daarvan is beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden, 37.500 euro is afkomstig van de Provincie Zuid-Holland via de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek. De Leidse gemeenteraad besloot eind vorig jaar de financiering voort te zetten. Tot en met 2025 is jaarlijks voor twee rondes 100.000 euro beschikbaar gesteld. De bijdrage van het provinciale fonds varieert per jaar, want er zijn intussen meer lokale mediafondsen in Zuid-Holland opgericht. Ook zij krijgen steun.

Lustrum

Het Leids Mediafonds, het eerste fonds in Nederland voor de stimulering van lokale journalistiek, viert op donderdag 7 september zijn vijfjarig bestaan. Het bestuur is bezig een boeiend programma voor die middag in elkaar te zetten.