Return to site

Leids Mediafonds honoreert vijf journalistieke projecten

Najaarsronde 2023

Het LeidsMediafonds heeft in zijn najaarsronde 2023 in totaal bijna 38.000 euro subsidie toegekend aan vijf journalistieke projecten. Het gaat om een documentaire, twee reeksen podcasts en twee artikelenseries over uiteenlopende onderwerpen.

In de documentaire zien we de Leidse onderwaterwereld vol exoten door de bril van stadssnorkelaar Aaf Verkade. De Oegstgeester Courant en het Leiderdorps Weekblad brengen in een serie van drie artikelen de staat van de brandweer in kaart sinds de kazernes in beide gemeenten sloten. De tweede artikelenserie zet de schijnwerper op
mislukkingen in de Leidse wetenschap. In de postcastseries komen eigenwijze,
grensverleggende Leienaars aan het woord en wetenschappers die hun licht laten
schijnen over het idee van eeuwig leven. Mediapartners van de makers zijn
Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Omroep West.

Negen aanvragen                                  
Het bestuur van het Leids Mediafonds ontving in de najaarsronde2023 in totaal negen aanvragen, met een totaalbedrag van bijna 82.500 euro. Subsidies zijn toegekend aan producties die eruit sprongen vanwege de originele invalshoek, de actualiteit van het onderwerp en de journalistieke diepgravendheid. De vijf gehonoreerde aanvragen zijn te vinden in dit overzicht. Op de website van het Leids Mediafonds staan ook alle journalistieke producties die met steun van het fonds zijn gemaakt of nog zullen verschijnen.

Het Leids Mediafonds beheert in 2023 137.500 euro, voor twee aanvraagrondes. Een ton daarvan is beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden, 37.500 euro is afkomstig van de provincie Zuid-Holland via de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek. In 2023 is in totaal 103.000 euro aansubsidies toegezegd. Geld dat niet is uitgegeven vloeit terug in de kas van het fonds en is beschikbaar voor journalistieke producties in het komende jaar.

Studentenregeling
Naast de voorjaars- en najaarsronde heeft het Leids Mediafonds ook een
subsidieregeling voor studenten journalistiek aan zowel de Universiteit Leiden
als de Hogeschool Leiden. Het fonds wil het gebruik van deze regeling voor 2024
en 2025 stimuleren. Het afgelopen jaar hebben studenten geen beroep gedaan op
de regeling.